houten daken

voor en nadelen van Houten daken

Houten daken zijn een van de meest gekozen soorten daken. Terwijl sommige huiseigenaren van ze houden vanwege hun geweldige uiterlijk, duurzaamheid en milieuvriendelijkheid, maakt hun energiezuinigheid het een uitstekende keuze voor anderen.

Hier in dit stuk kijken we naar de voor- en nadelen van een houten dak.

Duurzaamheid

Hoewel ze niet het meest duurzame dak zijn, zijn ze een geweldige keuze voor huiseigenaren die op zoek zijn naar iets duurzaams voor hun eigendommen. Houten daken hebben een levensduur van ongeveer 50 jaar.

Dit is een indrukwekkend cijfer in vergelijking met asfaltschindels, die een levensduur van 20 jaar hebben. Een houten dak is dus een goede keuze als u op zoek bent naar een dak dat langer meegaat.

Esthetiek

Een andere reden waarom er veel gekozen wordt voor houten daken voor woningen en kantoren is hun geraffineerde uitstraling, die beter is dan andere daktypen.

Deze schoonheid wordt toegeschreven aan de prachtige natuurlijke tinten van houten dakspanen.

Terwijl de meeste andere dakbedekkingsmaterialen hun esthetische waarde verliezen met het ouder worden, dragen houten daken bij aan hun prachtige uitstraling naarmate ze ouder worden. Zo kunt u verwachten dat uw dak mooi veroudert in plaats van dat het er saaier uitziet als het ouder wordt.

Uniekheid

Een kwaliteit die houten daken onderscheidt van andere soorten daken is hun uniciteit. In tegenstelling tot metalen, leisteen en asfaltschindels zijn houten daken geen algemeen gekozen dakbedekking. Bovendien zijn houten daken onderhevig aan een andere vormgeving. Zo kunt u uw dak gemakkelijk naar uw eigen smaak ontwerpen zonder dat u hetzelfde patroon als bij andere dakmteriaal hoeft te volgen.

Probleemloos onderhoud

Een veelvoorkomende uitdaging bij de meeste soorten daken is het onderhoud. Dit is niet het geval bij houten daken, omdat deze gemakkelijk te onderhouden zijn.

 

In de meeste gevallen zijn houten daken gemakkelijk te vervangen indien je de geschikte aannemer hebt gevonden.

Energie-efficiëntie

Bij de keuze van het juiste type dak voor uw huis moet u rekening houden met de energiezuinigheid ervan, en een houten dak is daarbij een goede zaak. Dit dakmateriaal heeft een hogere isolatie-efficiëntie dan andere dakbedekkingsmaterialen. Zo kunt u met een houten dak op uw woning een lagere koel- en verwarmingsfactuur verwachten.

Duurzaamheid

Wanneer de shakes of shingles duurzaam worden geproduceerd, verwacht dan een lagere milieu-impact van uw houten dak dan die van de materialen die op basis van aardolieproducten en metalen worden gemaakt. Om ervoor te zorgen dat u een milieuvriendelijk houten dak hebt, gaat u echter voor een professionele aannemer met de juiste certificaten voor uw dakbedekking.

Nadelen van houten daken

Hoewel ze geladen zijn met vele voordelen, hebben houten daken wat vliegen in hun zalf. Hier enkele nadelen van houten daken.

Insecten

Net als andere producten die van hout zijn gemaakt, zijn houten daken gevoelig voor het huisvesten van insecten. Insecten vinden het gemakkelijk om in te leven en het dak op te eten. Andere insectenachtige bedreigingen voor houten daken zijn houtboren en termieten.

Mos

Onbehandelde houten daken zijn gevoelig voor algen- en mosgroei door vocht en kou. Deze groei leidt tot gaten en uiteindelijk tot lekkages.

Kosten

Hoewel houten daken niet de meest kostbare zijn, zijn ze twee of drie keer zo duur als sommige daken, zoals asfaltschindels.

Deze kosten zijn vooral hoog als u uw dak volledig wilt bedekken.

Conclusie

Houten daken zijn een grote keuze aan daken vanwege hun vele voordelen, zoals probleemloos onderhoud, esthetiek en hoge duurzaamheid.

Op zoek naar een gerenommeerde dakdekker in Oost-Vlaanderen, België, zijn wij uw go-to-bouwaannemer. Wij zijn gevestigd in Oost-Vlaanderen, België, en staan klaar om u een gratis offerte te geven voor uw houten dakinstallatie. Neem vandaag nog contact met ons op voor de vervanging of herstelling van uw houten dak.

Call Now Button